top of page

Een weekend in Haarlem

Bijgewerkt op: 15 sep. 2020

In de zomer van 2020 heb ik een reis in eigen land gedaan, één van de plekken die ik tijdens deze reis heb bezocht is Haarlem. Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is ideaal voor een weekendje weg. De stad heeft zelf veel te bieden net als de omgeving rondom de stad.


De stad ligt in het westen vlakbij Amsterdam en het strand van Bloemendaal. Het centrum bestaat uit verschillende pleinen gevuld met terrassen, hofjes, smalle straatjes met lokale en bekende winkels, musea en kerken.


Ik ben met de bus naar Haarlem gegaan, maar het is ook goed bereikbaar met de trein vanwege de snelle verbindingen met bijvoorbeeld Amsterdam en Leiden. Vanaf Amsterdam Centraal en Leiden Centraal naar Station Haarlem duurt 20 minuten met de trein. Parkeren in de stad is natuurlijk ook mogelijk in één van de parkeergarages of langs de weg.Airbnb naast station

Gastenverblijf 50 m vanaf station Haarlem ligt naast het station, de Airbnb is klein maar fijn. De kamer bevindt zich op de begane grond en heeft een slaapkamer en badkamer. De kamer is netjes en schoon. In de kamer zelf staat een koelkast, waterkoker een föhn.föhn.föhn.föhn.

Uiteten bij Miyagi and Jones

Miyagi and Jones bevindt zich in de Zijlstraat en is een Asian streetfood en sushi restaurant. Het concept lijkt op tapas, je besteld verschillende kleine hapjes met behulp van een tablet. Deze hapjes kun je vervolgens met elkaar delen. Wij kozen voor het viergangendiner, hierbij krijg je per ronde een keuze uit twee gerechten per persoon. Miyagi and Jones heeft ook een restaurant in Arnhem en Utrecht, dus als je in één van deze drie steden bent en van Aziatisch eten houdt is dit echt een aanrader.


Website: Miyagi and Jones


Frans Hals museum – HOF

Het Frans Hals museum is het oudste kunstmuseum van Nederland en draait om zoals, de je uit de naam kunt halen om 17e -eeuwse schilder Frans Hals. Het museum schrijft het volgende over de kunst van Hals: ‘Kijk naar een portret van de hand van Hals en je ziet een leven in beweging. Terwijl portretten van tijdgenoten vaak verstard lijken. Hals ving iemands ziel, iemands ware gezicht, met vlotte, vitale verfstreken. Een vernieuwende stijl, waarmee hij eeuwen later nog invloedrijk is’.Het museum heeft twee locaties in Haarlem, Het Hof en De Hal. In het Hof vind je vooral kunst van uit de 17e eeuw en in de Hal is meer oog voor hedendaagse en moderne kust in de vorm van film, fotografie en schilderijen. Wij zijn naar het Hof geweest, de schilderijen werden toegelicht met behulp van een audiotour. Die gaf een mooi inkijk in het leven van Frans Hals en hoe zijn kunst niet altijd werd gewaardeerd.


Website: Frans Hals museum


Lunch bij BLEND

Na het bezoek aan het Hof gingen we lunchen bij Blend. Blend ligt vlakbij het museum aan de Kampersingel en is daardoor fijn om na al het gewandel even uit te rusten met een kopje koffie en een lekkere lunch. Wij hadden een Latte en ‘Blend goes nuts’ amandelyoghurt met verschillende soorten noten en fruit. Naast lunch kun je ook terecht voor ontbijt en een vroege borrel.


Website: Blend


Bezoek de Grote of St. Bavokerk te Haarlem

De St. Bavokerk staat op de Grote Markt. De kerk ziet er vanuit elke hoek, waarvan je de grote markt op komt lopen, indrukwekkend uit. Net als de buitenkant is ook de binnenkant indrukwekkend. Het hoge plafond, de vele altaren, rijkversierde kolommen en het enorme bordeauxrode orgel geven de kerk een imposante uitstraling. Tijdens ons bezoek aan de kerk werd ook het orgel bespeeld een soort klein concert.Website: Bavokerk


Cocktails bij bar Wigbolt

Bar Wigbolt ligt in de Smedestraat en is een kleine bar waar je de keuze hebt uit verschillende cocktails. De sfeer binnen is gezellig en knus.


Website: Bar Wigbolt


Loop een rondje door Het Teylers hofje en Hofje van Noblet

Het Teylers hofje en het hofje van Noblet zijn twee van de vele hofjes van Haarlem. De hofjes zijn klein en hebben een mooi onderhouden binnentuintje, deze wordt omringd door kleine schattige oude woningen uit de 18e eeuw. De hofjes werden in die tijd gebouwd voor de armen en/of alleenstaande vrouwen, een vorm van sociale huisvesting.Teylers musuem

Het Teylers museum is een natuurhistorisch museum vol met fossielen en skeletten van niet meer bestaande dieren. Naast deze afdeling is er ook een kleine kunstcollectie.


Website: Tylers MuseumBorrel bij de Jopenkerk

Net buiten het centrum van Haarlem ligt het Hortusplein, aan dit plein zitten verschillende eet- en drinkgelegenheden. Door de verschillende terrasjes op het plein heeft het een gezellige sfeer. De Jopenkerk zelf is een voormalige kerk omgetoverd tot een bierbrouwerij. Bij deze brouwerij kunnen je een tour nemen, drinken op het terras of dineren/lunchen in de kerk. Bij de Jopenkerk heb je een keuze uit vele verschillende soorten speciaal bier.

Website: Jopenkerk


Uiteten bij Woodstone

Net als de Jopenkerk ligt Woodstone aan het Hortusplein. Woodstone is vooral een Pizza restaurant maar ze serveren ook andere gerechten uit de Italiaanse keuken


Website: Woodstone


Dagje Bloemendaal en Zandvoort

Bij het station van Haarlem kan je een ov-fiets huren om vervolgens door het duingebied naar Bloemendaal te fietsen. Dit duurt dertig tot veertig minuten. De fietsroute gaat dwars door het natuurgebied Zuid-Kennemerland, hier kan je er ook voor kiezen om een rondje door de duinen te maken. Wij hebben ervoor gekozen om naar het strand van Bloemendaal te gaan om daar te genieten van de zon.

Voor lunch hebben wij gegeten bij Mifune, een strandtent die losstaat van de boulevard van Bloemendaal. De boulevard zag er niet echt aantrekkelijk uit was vooral druk met veel auto’s en fietsen. Als je een stukje verder fiets kom je bij een relatief rustiger stukje strand.


Aan het eind van middag gingen wij richting Zandvoort, het plaatjes Zandvoort vond ik zelf niet heel bijzonder. Het is vooral voor toeristen bedoeld, er zijn wel een aantal leuke strandtenten in Zandvoort. Wij hadden gereserveerd bij Ubuntu beach, hier hebben zij ook keuze uit vegetarische/vegan gerechten. Het eten was heel lekker en het personeel erg vriendelijk. Wij hadden als voorgerecht Sushi, als hoofdgerecht een pokeball en als dessert een espresso martini. Alle drie de gerechten waren leuk geserveerd en lekker. Naast eten kan je er ook gaan zitten voor een drankje op het strand bij het beachbar gedeelte van Ubuntu Beach.

Website: Ubuntu Beach


Terrasjes op de grote markt

Op de Grote Markt heb je verschillende terrasjes waar je rustig kunt zitten en mensen kunt kijken vanuit je stoel. Alle terrasje zagen er wel leuk uit, wij zaten telkens op het terras van Brinkmann en Fortuyn. De bediening is daar vriendelijk en het drinken is lekker.

Winkelen

In Haarlem kan je leuk winkelen, van grote bekende winkels tot kleinere lokale winkels. De bekende winkels zijn te vinden in de Grote Houtstraat en de lokale winkels vind je in de Warmoesstraat. Daarnaast zijn er door het centrum verspreid nog een aantal grotere en kleinere winkels waar je van alles kan kopen.Koffiedrinken bij Mica Coffee Bar

Mica Coffeebar is een klein maar leuk koffiebarretje in de kleine Houtstraat. Je hebt hier de keuze uit verschillende koffies en gebakjes. Cappuccino en een latte zijn ook te krijgen met soja- of kokosmelk. Deze kan je vervolgens buiten op het terrasje op drinken.Website: Mica Coffee Bar


Lunch bij de DakKas

De DakKas ligt op een ongewone locatie, bovenop een parkeergarage in het centrum van de stad. Hierdoor heb je vanaf het dakterras een prachtig uitzicht over de stad en op een heldere dag zelfs uitzicht op de duinen. Bij de DakKas kan je zowel dineren als lunchen.Website: De DakKas

Dat was mijn weekendje in Haarlem waarin ik in korte tijd toch veel van de stad heb kunnen zien. Een weekendje Haarlem is een aanrader! Vragen en/of opmerkingen, reageer dan onder deze blogpost!

Wat nog meer?

  1. Eten in het Kweekcafé

  2. Het Dolhuys

  3. Windmolen de Adriaan

  4. De andere Hofjes

  5. Station Haarlem


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page