top of page

Week in Split 🇳🇱

Bijgewerkt op: 21 aug. 2019

Split is een stad in de Dalmatië regio van Kroatië. Het centrum is bekend van romeinse gebouwen zoals het Diocletian’s Paleis en de bijbehorende klokkentoren. Daarnaast bestaat het centrum uit historische bebouwing die met elkaar verbonden is door smalle steegjes en grote pleinen. In deze blog lees je over mijn ervaringen en geef ik je tips voor een week in Split.


Bereikbaarheid


De luchthaven van Split is het best bereikbaar vanuit Europese luchthavens, zoals Schiphol en Rotterdam the Hague Airport. Daarnaast is Split goed bereikbaar over de weg met bijvoorbeeld de auto of de internationale bus.


Als je met het vliegtuig komt, kan je het beste de taxi of stadsbus nemen naar Split.

Tip: regel de taxi voordat je vertrekt, zo voorkom je stress en weet je wat je moet betalen.


De stadsbus stopt voor de vertrek- en aankomsthal aan de Cesta Dr. Franje tudmana weg en kost ongeveer 3 euro per persoon.


Mocht je ervoor kiezen om met de auto te gaan, hou dan rekening met het betalen van Tol op sommige Kroatische snelwegen. Daarnaast kan het rijden door Split als vrij hectisch worden ervaren in het hoogseizoen. Dit komt door de grote drukte van en naar de veerboten. Deze liggen vlakbij het historisch centrum van Split.


Paleis van Diocletianus en klokkentoren


Het paleis stamt uit de vierde eeuw na Christus en werd gebouwd voor de Romeinse keizer Diocletianus. Pas in de zevende eeuw werd het gebied rondom het paleis bebouwd met woningen. Een groot deel van het oorspronkelijke paleis is verloren gegaan in de loop der jaren. Wat er nog wel te zien is kathedraal van Sint-Domnius, waarin het mausoleum van de keizer is verwerkt. Daarnaast bevinden zich in de kelder van het paleis kleine winkels met souveniers en lokale producten.


Diocletian’s Paleis en klokkentoren

Days of Diocletian's


Dagen van Diocletian’s is een periode van 18 mei tot en met 21 september waarbij de heersing van het Romeinse Rijk over Split wordt nagespeeld door acteurs in de stad. Romeinse soldaten lopen rond en de keizer wordt om 12 gegroet door het volk op het Peristyle keizerplein. Als je het leuk vindt, kan je met de acteurs op de foto.


Wandel door de steegjes

Het centrum van Split wordt gekenmerkt door smalle steegjes en grote pleinen. Hier vind je restaurants, bars en kleine winkeltjes. In augustus is het vrij druk in de stad, hierdoor kan je niet een rustige wandeling maken door het historisch centrum. De stegen zijn te smal voor de vele toeristen.


Restaurant aanraders:

- Trattoria Tavulin: Vriendelijke bediening en breed menu.

  • Website: Klik

  • Locatie: Carrarina Poljana 2, Split 21000, Kroatië.

- Konoba otprilike ovako: Vriendelijke bediening en heerlijk eten.

  • Website: Klik

  • Locatie: Sinovciceva 5, Split 21000, Kroatië.Beklim de Marjan

Om een goed beeld te krijgen van de stad kan je de Marjan beklimmen. De Marjan is een park dat naast het historisch centrum van Split ligt. In het park bevinden zich een aantal uitkijkpunten, om die te bereiken moet je de Marjan beklimmen. Het eerste uitkijkpunt is netjes aangeven met borden, maar het tweede uitkijkpunt wordt niet aangeven. Deze is het makkelijkst te vinden door te zoeken naar een vlaggenmast of met behulp van bijvoorbeeld ‘Google maps’.


Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de haven, het historisch centrum en de Adriatische zee.


Tip: Neem voldoende water mee, er is maar één watertap in het park. Deze bevindt zich bij de St. Nicholas kapel.


Bewandel de Riva


Langs het water loop je over de promenade van Split ook wel de ‘Riva’. Hier vind je restaurants en souvenir kraampjes. In de avond wordt er soms opgetreden in de vorm van zang en dans.


Zonne op Kasjuni beach


Kasjuni beach is en klein kiezelstrand net buiten de stad en bereikbaar met de stadsbus. Hier kan je genieten van het mooie weer en tot rust komen onder de schaduw van de bomen.


Bezoek Trogir


Trogir is een stad op een klein eiland tussen het vaste land en het eiland Ciovo. De stad kent een rijke geschiedenis en staat op de wereld erfgoed lijst van UNESCO. Trogir heeft net als Split een prachtig historisch centrum gekenmerkt door steegjes en pleinen. Het centrum van Trogir is naar mijn mening mooier dan die van Split. Daarnaast is de stad niet zo overspoelt door toeristen als die van Split.


Tip: Neem de stadsbus van Split busstation naar Trogir busstation voor drie euro heen en drie euro terug.Bezienswaardigheden Trogir


- Kathedraal van Sv. Lovre


De kathedraal stamt uit de 13e eeuw en kan je ook beklimmen, de trap naar boven is niet overal makkelijk begaanbaar.


Kost: 25 Kuna


- Het Kasteel van Kamerlengo

Het kasteel uit de 14e eeuw is door de venetianen gebouwd en kan je net als de kathedraal beklimmen.


Kost: 20 KunaBezoek Omiš


Omiš is een stad langs de kust en aan de mondig van een rivier. In de 16e eeuw was het een havenstad van de Omiški gusari, dit waren piraten die de Adriatische zee onveilig maakte. Nu is het een klein stadje met een mooi historisch centrum en een groot zandstrand. In Omiš kan je ook naar het 13e eeuws Mirabella fort, hier heb je uitzicht over de stad en de zee.


Tip: Omiš is net als Trogir bereikbaar met de stadsbus vanaf Split busstation. De rit duurt wel ruim een uur en kost drie euro.Bezoek de Krka watervallen


De watervallen en de natuur in het Krka park is prachtig. Wij hebben via ‘GoAdventure’ een reis geregeld naar het park. Zij zorgen dan voor een tourguide, entreekaartjes, kaartjes voor de pond en de bus heen en terug. Dit kost 30 euro per persoon.


De gids Nena was heel aardig en wist veel te vertellen over de Kroatische cultuur en het park. In het park is een klein dorp, hier wordt door de gids vertelt hoe de mensen vroeger leefden. Ook vertelt ze over een van de oudste waterdammen ter wereld die zich in het park bevindt.


Tip: Wij gingen in augustus naar het park, in deze periode is het daar heel druk. Mocht je het fijn vinden om te gaan wanneer het rustig is, kan je het beste vroeg in de ochtend of later in de middag gaan. Dan schijnt het rustiger te zijn.


Wat nog meer?


  • Kils fort

  • Bezoek de eilanden Hvar, vis of Brac

  • Uitgaan

  • Trstenik strand

Fin.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page